Feldenkrais könyvlista

Posztolva: March 26, 2024 • 7 perc • 1,332 szó

Moshé Feldenkrais saját könyvei

Oszd meg!
Feldenkrais könyvlista
Fotó: S. I. / CC BY 3.0

A Feldenkrais-módszerről sok különböző könyv megjelent már különböző szerzőktől, de ha szeretnénk tudni miről szól ez az egész, érdemes azokkal kezdeni, melyeket Feldenkrais maga írt. Feldenkrais úgy gondolta eredményei minden logikusan gondolkodó olvasó számára befogadhatók, de a félreértések elkerülése végett igyekezett mindig nagyon pontosan fogalmazni. Éppen ezért ezek a könyvek a “lassan olvasható” kategóriába tartoznak. Érdemes végiggondolni, megfigyelni, és kipróbálni a kísérleteket, gyakorlatokat, amiket ajánl.

Sajnos a felsorolt könyvek közül csak egy érhető el magyar fordításban (Awareness Through Movement / Magyar cím: A világhírű Feldenkrais-módszer). A könyvek nagy része egyébként online beszerezhető, érdemes a használt könyvek között is nézelődni, és sok könyve pdf-ként is letölthető különböző oldalakról.

Jó olvasást!

Body and Mature Behaviour (1949) - A Study of Anxiety, Sex, Gravitation, and Learning

  • A cím magyar fordítása: Test és érett viselkedés
  • Németül megjelent: Der Weg zum reifen Selbst: Phänomene menschlichen Verhaltens

Tudjuk, hogy az ember nem “készen” jön a világra, növekedése során rengeteg mindent kell megtanulnia. Ez a tanulás azonban nem egyszerűen készségek elsajátítását jelenti. Ez egy idegrendszeri érési folyamat, ami kéz a kézben jár a gravitációhoz való alkalmazkodással, a jellegzetes emberi tartás, a két lábon járás kialakulásával.

Ahogy Feldenkrais fogalmaz, ebben a folyamatban “a kivétel jelenti a szabályt”, vagyis nincs két ember, akinél ez a folyamat ugyanúgy zajlana. Míg a macskákat például nagyon nehéz a mozgásuk alapján megkülönböztetni, az embereket egyáltalán nem. Mozgásunk, a környezetünkre adott válaszaink mind egyéniek és magukon viselik azoknak a körülményeknek a lenyomatát, amikben felnövekedtünk.

Hogyan javíthatjuk ki a hibákat, amik szükségszerűen kísérik ezt a folyamatot? Milyen lehetőségeink vannak ennek az idegrendszeri érésnek a későbbi előmozdítására?

Feldenkrais ezt a könyvét tudományos alapvetésnek szánta. Megpróbálta a kor ismereteit az idegrendszerről, evolúcióról, tanulásról egy rendszerbe rendezni. Az idegrendszerről szerzett ismereteink azóta jelentősen bővültek, de Feldenkrais megfigyelései továbbra is érvényesek.

Awareness Through Movement (1972)

  • Magyarul megjelent: A világhírű Feldenkrais-módszer
  • Németül megjelent: Bewußtheit durch Bewegung. Der aufrechte Gang

Az egyik “klasszikus” Feldenkrais-könyv. Az eredeti cím így lenne magyarra fordítható: “Tudatosság mozgás által”. A magyar szó más jelentésárnyalatokat hordoz, mint az angol, de bármilyen nyelven nehéz nevet adni ennek a fajta figyelemnek, képességnek, amit minden ember kifejleszthet magában. A tudatosság itt nem azt jelenti, hogy mindig mindenre nagyon odafigyelünk, pont ellenkezőleg, egyfajta állandósult, passzív külső-belső figyelemről van szó. Tudatában vagyunk annak, ami történik, miközben cselekszünk.

I. rész

Az első részében Feldenkrais a tanulás, egyéni fejlődés, egyén és társadalom viszonyának kérdéseit feszegeti. Kevés olyan ember van, aki képes a vele született lehőségeket teljes mértékben kibontakoztatni. Miért? Ismerjük-e egyáltalán a lehetőségeinket? Céljainkat korlátaink alapján tűzzük ki magunk elé. Hogyan akadályoz minket az, ha elérjük őket? Minden módszer, minden rendszer egyben korlát is. Túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítunk az eredményeinknek, és túl kevés figyelmet fordítunk az eszközökre, amikkel elérjük őket. Ha dolgozol az eszközökön az eredmények maguktól megszületnek, de hogyan tökéletesítheted az eszközeidet? Az önmegfigyelés, mint az ember egyedi képessége.

II. rész

A második részben 12 kiválasztott lecke leírása található. Az érdeklődő és kellően türelmes olvasó a könyv alapján a saját nappalija nyugalmában kipróbálhatja őket, és így közelebb juthat a Feldenkrais mondanivalójának megértéséhez. Mivel a Feldenkrais-leckékben a pontosság nagyon fontos, ezért a leckék leírásai is elég részletesek. Készülj fel rá, hogy lassan fogsz haladni, és időnként el kell gondolkodnod azon, hogy hogyan értelmezd a leírtakat. Előfordulhat, hogy egy leckén csak több részletben jutsz végig, de már csak az agytorna miatt is érdemes kipróbálni. Ne feledd, ezek nem gyakorlatok, nem kell, hogy minden sikerüljön 🙂

Személyes véleményem alapján az angol nyelvű kiadást ajánlom.

The Case of Nora: Adventures in the Jungle of the Brain (1977)

  • A cím magyarul: Kalandozások az agy dzsungelében - Nora esete
  • Németül megjelent: Abenteuer im Dschungel des Gehirns - Der Fall Doris

Vékony könyvecske, amely egy konkrét eset leírását tartalmazza. A könyvben Norának vagy Dorisnak hívott svájci hölgy egy sztrók után elvesztette az írás képességét, és problémái voltak a térbeli tájékozódással, de csak bizonyos esetekben. Hogyan segítette őt Feldenkrais, hogy újra önálló életet élhessen, segítség nélkül? A könyvecskéből megismerhetjük a találkozóik leiratát és Feldenkrais elmélkedéseit a problémával kapcsolatban.

A könyv elég talányos stílusban van megírva. Feldenkrais saját meggyőződéséhez híven szeretné, ha bizonyos dolgokra magad jönnél rá. Készülj fel, hogy több kérdéssel fogsz találkozni, mint válasszal 🙂

The Elusive Obvious (1981)

  • A cím magyarul: A nehezen megfogható nyilvánvaló
  • Németül megjelent: Die Entdeckung des Selbstverständlichen

A nyilvánvaló dolgok a legnehezebben megfoghatók. Az élet mindennapi dolgait annyira nyilvánvalónak vesszük, hogy nem gondolkozunk el rajtuk. Szeretjük azt gondolni, hogy a tudomány már szinte mindent feltárt a világon, de valójában a tudatlanságunk jóval nagyobb, mint a tudásunk. Személyes fejlődésünk záloga, hogy természetes, emberi intelligenciánkat saját magunk és a világ megismerésére fordítsuk.

Feldenkrais, mint mindig, szeretné, ha használnánk a saját, “magunkhoz való” eszünket, és magunk is elgondolkoznánk miközben végigvezet minket gondolatmenetén. Mint minden könyve ez is tartalmaz otthon kipróbálható kísérleteket. Kedvcsinálóként álljanak itt Feldenkrais saját bevezető szavai:

“ Elégedett vagy a tartásoddal? Elégedett vagy a légzéseddel? Elégedett vagy az életeddel? Úgy értem, úgy érzed, hogy a lehető legjobbat hoztad ki abból, amivel a genetika megajándékozott? Megtanultad, hogyan használd magadat, hogy meg tudd tenni azt, amit szeretnél? Szenvedsz krónikus fájdalmaktól? Van-e benned megbánás amiatt, hogy nem vagy képes megtenni azokat a dolgokat, amiket szerettél volna? Én hiszem, hogy amit titkon szeretnél az valójában nem álmodozás. Épp ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy mindannyian képesek vagyunk úgy élni, ahogy szeretnénk. Ami leginkább akadályoz bennünket ebben, az a tudatlanság: a tudományos tudatlanság, a személyes tudatlanságunk, a kultúránk tudatlansága. Amíg nem tudjuk, hogy valójában mit teszünk, addig lehetetlen azt tennünk, amit szeretnénk. ”

The Potent Self (1985)

  • A cím magyarul: Az erős Én
  • Németül megjelent: Das starke Selbst: Anleitung zur Spontaneität

Ennek a könyvnek a kéziratát Feldenkrais már a második világháború alatt, a “Test és érett viselkedés”-sel párhuzamosan elkezdte, de végül csak halála után adták ki. Akkoriban tudósként Feldenkrais elsősorban a tudományos világ érdeklődését szerette volna felkelteni eredményei iránt, ezért úgy döntött, hogy ezt a kéziratát nem adja ki. Talán úgy ítélte, hogy ez a közérthetőbb nyelven írt elemzés nem elég pontos és részletes. Pont emiatt viszont könnyebben olvasható, nekem sokáig a személyes kedvencem volt. Feldenkrais ebben a könyvében gyermeki függőségi mintázatokról és azok érzelmi és testi vonatkozásairól ír, a hozzá forduló emberek példáin keresztül.

Mi különbözteti meg a szabad cselekvést a kényszeres cselekvéstől? Mi motiválja a cselekedeteinket? Hogyan avatkozik bele ebbe a társadalom a nevelés során? Hogyan alakulnak ki hibák a tartásunkban? Hogyan függnek ezek össze az érzelmi és gondolati mintáinkkal? Hogyan változtathatunk ezen, hogyan taníthatjuk újra magunkat?

A “potens”, cselekvőképes állapot mindannyiunk számára elérhető, bár ritkán tartózkodunk benne. Ebben az állapotban képességeink teljes birtokában vagyunk. Feldenkrais módszere ennek az állapotnak az elérését és tartóssá tételét célozza meg, hogy az ember végül szabad akaratából és ne kényszerből cselekedhessen. A szabad ember aztán saját legjobb belátása szerint, a kényszer érzete nélkül alkalmazkodik a társadalomhoz. A könyv, mint mindig, tartalmaz bárki által kipróbálható kísérleteket és gyakorlatokat.

The Master Moves (1984)

  • Németül megjelent: Die Feldenkraismethode in Aktion: Eine ganzheitliche Bewegungslehre

Miután Izraelben ismert lett, Feldenkrais megpróbálta eredményeit az USA-ban is népszerűsíteni. A Kaliforniában működő Esalen Intézetben érdeklődéssel fogadták, és ennek köszönhetően egymás után több képzést is tartott, egyre növekvő létszámmal. Tulajdonképpen innen indult az, amit ma “Feldenkrais-módszerként” ismerünk. Az itteni “első generációs” hallgatók alapították a Nemzetközi Feldenkrais Szövetséget (International Feldenkrais Federation), hozták létre az akkreditált képzéseket, és népszerűsítették a módszert világszerte.

Az első jelentősebb képzés 1975-ben San Franciscóban volt, ez a könyv az ott leadott előadásokból és leckékből áll össze. Feldenkrais szokásos módon vegyíti a gondolatébresztő magyarázatokat a mozgással, mivel úgy gondolta, hogy az igazi megértés nem pusztán intellektuális, hanem tapasztalati. Ebből adódóan a könyv nagyon gyakorlati, az elmélkedésekbe teljes Feldenkrais-leckék vannak beleágyazva. Érdemes tehát nem csak olvasni, hanem végig is csinálni mindent! Az érdeklődő olvasó rengeteg új felfedezést tehet.

További könyvek

Amint látható, Feldenkrais nem riadt vissza a könyvírástól. Kapcsolata a harcművészetekkel és a (tradicionális) Judóval egy külön történet. Itt csak szeretném megemlíteni az alábbi könyveket, melyek szintén beszerezhetők különböző forrásokból:

  • Jiu-Jitsu and Self Defense (Feldenkrais első harcművészeti könyve)
  • Judo: The Art of Defense and Attack (1944)
  • Higher Judo: Ground Work (Katame-Waza)
  • Hadaka-Jime: The Core Technique for Practical Unarmed Combat
Iratkozz fel a hírlevélre!
Események